torstai 30. lokakuuta 2008

Ruokatorstai

Taas tänään satoi, ja se veti mielen matalaksi. Ei huvittanut lähteä polkemaan pyörällä pilatestunnille, joten jäin kotiin leipomaan.

Jytis on tituleerattu Vuoden uusien reseptien kokeilijaksi, ja vallan hyvin se titteli naiselle sopiikin. Mä olen kokkaajana ja leipojana ennemmin niitä vanhassa vara parempi -tekijöitä, ja siispä nytkin turvauduin jo ainakin 10 vuotta sitten käyttöön otettuun reseptiin.

Hertan porkkanakakku ei ole sieltä terveellisimmästä päästä, mutta hyvää se on!

Porkkanakakku:

2 munaa
2 dl sokeria (vähempikin riittää)

2 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

3 dl porkkanaraastetta
1 dl öljyä (vähempikin riittää)

Sekoita ainekset keskenään: ensin munat ja sokeri, sitten kuivat aineet ja lopuksi porkkana ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi, aseta piirakkavuokaan ja paista uunissa n. 35 minuuttia 175 asteessa.

Kun piirakkapohja on jäähtynyt, tee kuorrutus.

50 g sulatejuustoa
30 g margariinia
2 dl tomusokeria
manteli- tai pähkinärouhetta.

Sekoita kolme ensimmäistä keskenään ja levitä pohjan päälle. Ripottele päälle rouhe ja syö! Ja varoitus: tämä on sitten makeaa - kovin isoa palaa ei pysty kerralla syömään.



Eilen tein linssikeittoa, jonka ohjetta pyydettiin myös tänne. Ohje on mainiosta pienestä keittokirjasta Keittokomero ja huone, jonka on kirjoittanut Saara Törmä.

Linssikeitto (neljälle)

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2,5 dl punaisia linssejä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
400 g tomaattimurskaa
vähän tomaattipyrettä
2-3 tl currya
hyppysellinen kanelia
hyppysellinen kardemummaa
½ dl sitruunamehua
1-2 tl sokeria
suolaa
5 rkl soijakermaa

Huuhdo linssit. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen sipulit, porkkana ja linssit. Lisää hetken päästä myös vesi, liemikuutio, tomaattimurska ja -pyre sekä curry, kaneli ja kardemumma.

Anna keiton kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja sokeri. Soseuta keitto ja lisää sopivasti suolaa ja halutesssi kermaa.

Mä vähän sävelsin ohjetta esimerkiksi jättämällä kardemumman ja kanelin pois (olen pelkuri, myönnetään!), mutta hyvää oli. Suosittelen sateisiin syysiltoihin!



Ja kirjoituksen otsikkohan on paitsi tämä viikonpäivä, myös kunnianosoitus ihanalle Ruokatorstai-keittokirjalle!

3 kommenttia:

  1. Heh, ei oo muuten ihan harvassa ne kerrat ku leipominen vie voiton jumpasta tai lenkille lähöstä!

    VastaaPoista
  2. No oisit heti sanonu, että olit leipomassa porkkanakakkua, niin olisin polkenut pilateksen sijaan teille. Vaikka kyllä se treeni teki hyvää, mutta porkkanakaakku...

    VastaaPoista
  3. Heeii, tämmösiin ruokiin kuuluu ehdottomasti kaneli ja kardemumma!! Uskokaatten pois. Kokeilkaa vaikka tätä ihanaa bataattilaatikkoa, jota mun tekee ihan järkyttävästi mieli enkä tietty saa kun pitää riekkua maalimalla. Sopii myos joulupöytään. Meillä oli viime vuonna, nam!

    Bataattilaatikko
    0,5 kg bataattia
    0,5 kg perunoita
    5 dl kaura- tai soijamaitoa
    Muutama nokare kasvismargariinia
    1 tl kanelia
    1 tl kardemummaa
    0,5 tl muskottipähkinää
    0,5 tl chiliä
    Suolaa ja mustapippuria

    Kuori ja paloittele bataatit ja perunat, keitä kypsiksi ja soseuta. Lisää kuumennettu neste ja mausteet. Laita voideltuun uunivuokaan, pinnalle margariininokareita. Jos haluat, korppujauhota pinta. Paista 175 asteessa noin tunti.

    VastaaPoista