keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Imaami pyörtyi

Munakoisoruokien klassikko. Pakkohan sitä oli testata tehdä itse, Ruokatorstain ystävällisellä avustuksella.

Imaami pyörtyi (Imam bayildi)
3 munakoisoa (900-1000g)
suolaa
3 tomaattia
2-3 sipulia (200g)
3-5 valkosipulinkynttä
1 ruukku persilijaa
1 sitruuna
3 tl sokeria
1 dl oliiviöljyä
3-4 dl vettä

Halkaise munakoisot ja leikkaa hedelmäpintaan viiltoja. Ripottele pinnoille suolaa ja anna vetäytyä hetki. Kalttaa tomaatit eli tee ristiviilto kylkeen, laita kiehuvaan veteen noin minuutiksi ja sitten kylmään veteen. Kuori tomaatit ja pilko kuutioiksi.
Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja hienonna valkosipuli sekä persilija. Sekoita ainekset keskenään ja purista joukkoon sitruunan mehu. Pyöristä makua sokerilla.

Painele munakoisot kuiviksi talouspaperilla ja asettele isoon uunivuokaan. Voitele leikkauspinta oliiviöljyllä ja lusikoi täyte päälle. Lisää vesi ja ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä.
Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa tunnin verran eli kunnes munakoisot ovat pehmeitä. Ota uunista ja valele liemellä. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä hyvän vaalean leivän kanssa. Leipää tarvitaan jotta saa ihanan liemen dippailtua.

Ja miksi se imaami sitten pyörtyi, täältä löytyy tulkintoja.

5 kommenttia:

  1. tuo Ruokatorstai on kyllä ihan aarreaitta kun miettii mitä kokata!

    munakoisoa - nam!

    VastaaPoista
  2. heh, enpäs ollut ennen kuullutkaan ruokalajin nimen tarinaa! toivottavasti tuohon ei nyt kuitenkaan kulunut oliiviöljyä ihan miehenkorkuista ruukullista...

    VastaaPoista
  3. Joo mä oon vielä tolpillani vaikka öljyä menikin :) Ja kyllä oli muuten hyvää.
    Mä symppaan eniten tuota selitystä että imaami pyörtyi ilosta saadessaan taas syödä, kyllä mäkin ruuan ilosta pökräisin!

    VastaaPoista
  4. Testikeittiössämme oltiin jo valmiina valmistamaan pyörtyilevää imaamia, mutta siis mitämitä? Sitä pitää kypsentää uunissa tunti! TUNTI?

    Jos ja kun tulee nälkäisenä töistä, ei ole mitään mahdollisuuksia odottaa ruuan kypsenevän tuntia. Vai eikö muka teille käy koskaan niin?

    Lopulta paistoimme kaalta, porkkanaa, sipulia ja tofua. Imaami pyörtyköön viikonloppuna.

    VastaaPoista
  5. No käy. Ja pahimmassa tapauksessa järsii jääkaapista (ja muistakin kaapeista) vähän kaikkea ruokaa odotellessa. Mutta hei, pikapika ruuista onkin pitänyt suositella pakastealtaasta Kreikkalaista kasvishöystöä, siinä on ainakin pinaattia, fetaa ja pinjansiemeniä, oikein hyvää! Siihen kun tekee kuskusia seuraksi ja yhdistää niin huippua pikaruokaa!

    Mutta imaamista, hyvää kannattaa odottaa ja öljyä ei pidä pihistelemän :)

    VastaaPoista