keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Kesäkokoontuminen

Herkun ja Koukun kesä-heinäkuun tapaaminen oli eilen, ja sään salliessa menimme puistoon. Siellä sitten näperreltiin ja neulottiin, mutta ennen kaikkea herkuteltiin.




Piknikmenumme sisälsi mm. soijanakki-kasvissalaattia (kuivatut hedelmät sopivat tähän tosi hyvin!), suolaisia pikkupiirakoita, kuuluisia kookossarvia kahdella täytteellä, hedelmäsalaattia (mausteena kookosmaitoa ja anista), raparperipiirakkaa vaniljakastikkeeella, appelsiinidaim-suklaata ja mansikoita. Herkullista kerrassaan!



Suolaiset pikkupiirakat leipoi Ellu. Ohjetta tässä:

Innoituksena suolaisille kasvispiiraille toimivat nämä Kinuskikissan (ja monen muunkin) bloggarin kehumat piiraat. Halusin vegaanistaa ohjeen, ja sehän ei ollut erityisen vaikeaa. Piiraspohjina käytin tällä kertaa pakastimesta löytynyttä valmista ruistaikinaa, mutta helposti valmistuisi moinen taikina myös itse tehden esimerkiksi Kinuskikissan ohjetta seuraten. Täyte koostui suurin piirtein seuraavasti:

1 pieni sipuli
4 kevätsipulia varsineen
2 valkosipulin kynttä
5 pienenpientä varhaisporkkanaa
12 kirsikkatomaattia
1/2 paprika
pieni pala kesäkurpitsaa
1 vajaa prk soijatuorejuustoa (Tofutti, itse käytin yrttimaustettua)
3 dl maustamatonta soijajukurttia (Alpro Soya)
3 tl vehnäjauhoja
2 dl soijajuustoraastetta (Cheezly Edam)
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
yrttimausteita
ripaus chilijauhetta
ripaus aromisuolaa

Pilko kasvikset pieniksi. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää mausteet ja kasvikset. Kuullota kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Sekoita soijatuorejuusto, soijajukurtti ja juustoraaste keskenään, sitten kasvispaistoksen kanssa.

Kauli taikina ohueksi, leikkaa sopivan kokoisia palasia ja painele silikonisiin muffinssivuokiin tai voideltuihin ja jauhotettuihin metallivuokiin. Täytä kasvistäytteellä ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Täytteen ainesosien kanssa ei tarvitse olla erityisen tarkka; tuorejuuston, juuston, jukurtin ja kasvisten suhteet voivat vaihdella ilman, että maku tai koostumus suuremmin kärsivät. Olen tehnyt piiraita myös kokonaan ilman juustoraastetta, ja onnistuivat sitenkin hyvin.




Appelsiinidaim-suklaa

Ohje löytyy täältä.

3 rkl sinistä keijua
3 rkl tummaa siirappia
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta (reilua ja luomua)
150 g tummaa appelsiinisuklaata

Sulata rasva. Lisää kaikki muut aineet paitsi suklaa. Hämmennä miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes seos alkaa irrota kasarin reunoilta ja pohjalta yhtenäiseksi massaksi. Kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi levyksi. Ole nopea, sillä seos jämähtää pian. Anna seoksen kovettua kunnolla, sulata suklaa ja levitä seoksen pinnalle. Laita levy jääkaappiin kovettumaan ja taittele paloiksi.

Hyvää ja helteistä heinäkuuta kaikille!

1 kommentti:

  1. puuh, oli kyllä vielä aamullakin maha täynnä näistä herkuista! nam.

    noista kasvispiiraista vielä: huomasin tehdessäni, että tuo satsi täytettä on aika reilu. riittänee miltei 24 pikkupiiraaseen.

    VastaaPoista