sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Kesän toiseksi viimeinen piknik ja viikunainen suklaakaakku

Kesän toiseksi viimeisellä piknikillä juhlistettiin ystävän syntymäpäivää. Menu sisälsi vaikka mitä herkkuja, oma panokseni olivat porkkana-oliivisarvet ja sankarin toivelistalla ollut suklaakaakku. Reseptit löytyivät kuta kuinkin omasta päästä - sarvien täytteen innoittajana toki oli Jytiksen luona taannoin maisteltu porkkana-oliivilevite. Jotenkin niin herkku tuo porkkanan ja suolaisten juttujen yhdistelmä!

Mutta sitten pääasiaan, eli kaakkuun. Tämä oli kyllä tosi hyvää! Ainakin jos tykkää suklaasta, kookoksesta ja viikunoista, ja kukapa ei tykkäisi. Ennen kokeilematon makuyhdistelmä jännitti hieman etukäteen, mutta turhaan. Viikunat makeuttivat mukavasti, kookos taittoi tumman suklaan voimakasta makua ja kun pohjassa käytettiin spelttijauhoja, niin tämähän on käytännössä ihan todella terveellinenkin kaakku. Vai miten se meni?

Raporttia siitä kesän viimeisestä (vai syksyn ensimmäisestä?) piknikistä seurannee myös pikapuoliin!


Viikuna-kookos-suklaakaakku

Pohja:
3,5 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl (raaka)kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl raakaruokosokeria
0,5 tl vaniljaa
0,5 tl suolaa
1 dl öljyä (kookosöljy sopisi hyvin!)
2 dl soijamaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää keskenään sekoitetut öljy ja maito. Sekoita nopeasti, älä vaivaa. Kaada jauhotettuun vuokaan, paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä hyvin.

Viikunahillo:
n. 25 kpl kuivattuja viikunoita
vettä

Paloittele viikunat ja keitä niitä pienessä määrässä vettä kunnes ovat pehmeitä (itse keittelin noin 45 minuuttia mutta vähempikin varmasti riittää). Sekoittele välillä ja lisää vettä tarpeen mukaan. Surauta lopuksi sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Suklaa-kookosvaahto:
n. 150 g hyvää tummaa suklaata (käytin Vivanin 70% taloussuklaata)
n. 4 dl kookoskermaa (käytin Kara-merkkistä)

Rouhi suklaa hienoksi. Lämmitä kookoskermaa kuumaksi ja kaada suklaarouheen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä jääkaapissa muutamia tunteja. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Suklaaganache:
150 g tummaa suklaata (käytin Brunbergin)
1 dl kookoskermaa tai -maitoa

Rouhi suklaa hienoksi. Lämmitä kookoskerma kuumaksi ja kaada suklaarouheen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja levitä heti kakun päälle.

Päälle:
Kookoslastuja

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Levitä molempien kerrosten väliin viikunahilloa ja kookosvaahtoa. Minulla kerroksista tuli todella ohuita, joten en kostuttanut kahta alinta lainkaan, ylintä kerrosta kostutin hieman soijamaidolla. Levitä kakun päälle suklaaganachea ja ripottele päälle kookoslastuja. Ole tässä vaiheessa ripeä; suklaa kovettuu nopsasti, eivätkä kookokset sen jälkeen enää tartu kiinni. Halutessasi pursota kookosten päälle vielä hieman raidoitusta suklaalla.

3 kommenttia:

  1. Voi kuolaus, ihan liian hyvältä kuulostaa!
    Ja mä olin myös miettinyt mihin muuhun tuota ihanaa porkkana-oliividippiä voisi hyödyntää, mainio idea tuo sarven täytteenä, toimisi varmaan myös pikkupiirakoissa ja pasteijoissa. Se on kyllä hyvvää!

    VastaaPoista
  2. Kyllähän täyte toimi! En keittänyt porkkanoita, vaan raastoin ja kypsensin pannulla kookosöljyssä sipulin ja mausteiden kanssa. Sekaan pilkotut oliivit ja maustamatonta soijajukurttia sidosaineeksi. Sarvitaikina oli tavallista sämpylätaikinaa - ehkä hieman kuivakkaa, rasvaisempi taikina olisi voinut olla parempi. Mutta niinhän se aina.

    VastaaPoista
  3. Yhdistelmä siis onnistui! Tarttee ehkä kokeilla joskus, kun kerran on jo yhteensoveltuvuus testattu.

    VastaaPoista