sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Marokkolainen seitanpata

Seuraa tunnustus: en ole koskaan 15 vuoden kasvissyöntiurallani tehnyt seitania. Jotenkin se vehnäjauhojen peseminen on tuntunut hankalalta, enkä ole uskonut lopputuloksenkaan olevan häävi. Mutta asiahan on tietenkin ihan toinen silloin, kun kaupasta voi ostaa valmiita gluteenijauhoja ja vain sekoitella seitanitaikinaa hienosti kuvitettua ohjeistusta seuraillen. Suurkiitos siis Chocochilin Elinalle tästä reseptistä!

Seitanin tein Chocochilin ohjetta tarkasti totellen ja valmiin tuotoksen käytin Marokkolaiseen lihapataan - luonnollisesti sen lihan sijaan. Ensikosketus itse valmistettuun seitaniin oli varsin positiivinen ja pata maistui vieraillekin. Ensi kerralla tosin ripsauttelen marinadiin mausteita vielä reippaammin! Tarjosin pataa keitetyn quinoan ja maustamattomasta soijajukurtista tehdyn kastikkeen kanssa. Salaatiksi tein Kurpitsamoskan sesonkisalaattia, joka sekin ansaitsisi oman postauksensa, mikäli vain kyseisestä herkusta olisi tallentunut kuva-aineistoa...

Lihapadan resepti löytyi Ylen sivuilta. Tässä resepti pienillä muutoksilla siten kuin sen tein (punaisten papujen sijaan teki mieli kikherneitä ja chiliäkin keksin lisätä mukaan ihan itse).

Marokkolainen seitanpata

1 satsi keitettyä seitania
reilu loraus oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
0,5 jauhettua maustepippuria
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
0,5 tl chiliä
2 appelsiinia
1 keltasipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kasvislientä
1 purkki kikherneitä
0,5 nippua persiljaa
1 rkl hunajaa tai muuta makeutusta

Laita seitanpalat kulhoon ja lisää mausteet, suola ja öljy. Sekoittele mausteet hyvin seitaniin. Pane kylmään marinoitumaan esimerkiksi yön yli.

Jaa appelsiinit lohkoiksi ja pilko ne palasiksi. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä, älä päästä ruskistumaan. Kaada sekaan marinoituneet seitanpalat, paistele kullanruskeaksi. Kaada päälle kasvisliemi, anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi appelsiininpalat, kikherneet, persilja ja hunaja/muu makeutus. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vieraat jäivät yökylään, joten leipomaankin pääsin heti aamutuimaan. Aamiaisella tarjoiltiin terveyspirtelön seurana Kurpitsamoskan suolaisia muffinsseja, jotka tein vegaanisina (maustamatonta soijajukurttia piimän sijaan) . Mahottoman hyviä nämäkin, ja nopeatekoisia!

5 kommenttia:

  1. Olen pari kertaa tehnyt seitania ihan alusta jauhoista,mutta kun täälläpäin on vesipula niin mieluummin sitä ostaakin valmiita gluteenijauhoja seitanin tekoon.Kiva ohje!

    VastaaPoista
  2. Ja täällä onnellisena siitä, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja pääsin nauttimaan tarjotuista herkuista! Seitan oli herkkua, aamupalasta puhumattakaan! Mutta kuvista puuttui se kakku...:)
    Suuri kiitos Ellulle!

    VastaaPoista
  3. Uhhuh, mitä herkkuja on taas ollut tarjolla.

    Jos aamupalalla tarjotaan myös kakkua, niin kutsun itseni oitis Ellulle yökylään!

    VastaaPoista
  4. yaelian, gluteenijauhot pelastivat kyllä minun urani seitaninkeittäjänä!

    sanna, haluaisitko kenties blogijulkisuutta, parhaassa kuvassa taisitte olla sekä sinä että kakku...?

    hertta, mustikkatäytekakkua tarjottiin jälkiruoaksi totta kai illallisella ja aamiaisella. täten olet yökylään kutsuttu!

    VastaaPoista
  5. Taidan pysytellä vielä julkisuudelta piilossa. Ei se kakku nyt niin hyvän näkönen ollu;).

    VastaaPoista