perjantai 18. kesäkuuta 2010

Fennovegaanin herkkuhetki

IMG_0492

Vaikkakin en nykyään, pitkältä lakto-ovo-vegetaristi -uralta vähän lipsahdettuani enää laskekaan itseäni ihan puhtaasti kasvissyöjäksi, tunnen silti ajoittain suurta ajatuksellista viehtymystä fennoveganismia eli ilmeisesti uudemmalla kielellä lähiveganismia kohtaan. Lähiveganismi sisältää monia periaatteita, joihin tällainen sekalaisempikin kaupassakäyjäkin voi yhtyä: lähituotannon, eettisten ja ekologisten tuotanto-olosuhteiden suosiminen, kasvissyönti-ideologia, vuodenaika-ajattelu ja ruoan puhtaus ja terveellisyys. Hengailtuani taas vähän asiaa koskevilla nettisivuilla ja selailtuani mainiota Härkäpapua sarvista -kirjaa päätin toteuttaa herkuttelulistalla seuraavana vuorossa olevat vohvelit lähivegaanisin periaattein. Hieman haasteellista, mutta palkitsevaa - mikä sen mukavampaa kuin hyvän omantunnon herkkuhetki :)

Nestepohjaksi olisin tehnyt itse kauramaitoa, mutta eipä sattunut olemaan tuota kauraa laarissa. Käytin sitten kauran sijasta vehnää. Neste ei nyt aivan kaupan kauramaitoa muistuttanut, mutta ihan se tuntui toimivan taikinan pohjana. (Jos jollakulla on käytännön vinkkejä omatekoisen kauramaidon onnistumiseen, kuulisin mielelläni?)

IMG_0479

Vohvelit (6-8 kpl)

2 dl yön yli liotettuja vehnänjyviä
4 dl vettä
1 dl spelttijauhoja
0.5 dl ruisjauhoja
0.5 dl pellavansiemenrouhetta
0.5 dl perunajauhoa/maissitärkkelystä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tm. makeutusta
loraus (0.5 dl?) rypsiöljyä

Laita vehnänjyvät tehosekoittimeen, lisää vähän vettä ja laita sekoitin käyntiin. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes jyvät ovat jauhautuneet hienoksi. Itse annoin jyväseoksen seistä välissä parisen tuntia ja tehosekoitin sitten loppuun, mutta voit sekoittaa nesteen myös kerralla, se vaan vie vähän enemmän aikaa.

Vatkaa nesteeseen jauhot, mausteet ja öljy. Lisää veden määrää, jos taikina tuntuu liian kiinteältä (tai vastaavasti jauhoja, jos liian löysältä). Maistele taikinaa ja lisää suolaa/sokeria/mausteita maun mukaan. Anna turvota noin tunnin ajan. Taikina saa jäädä aika jämäkäksi.

Paista vohveliraudalla vohveleiksi. Kannattaa paistaa ajallisesti ihan reilusti, että vohvelit kypsyvät myös sisältä.

Nauti suolaisen tai makean täytteen kera. Meillä täytteinä oli kurpitsansiemen-tahini-tahnaa ja raparperihilloa manteli-kookos-kerman kanssa. Kaikki meni ja lautaset nuoltiin.

IMG_0481

3 kommenttia:

  1. Olipa ihanat herkut teillä. Kaikki kiinostaa, mutta eritysesti kurpitsansiemen-tahini -täyte. Wow!

    VastaaPoista
  2. Okriina, kurpitsansiemen-tahini -täyte onkin kyllä uusi suosikkini! Siinä on siis nimensä mukaiset ainekset + suolaa. Hyvää myös leivän päällä.

    VastaaPoista