perjantai 20. elokuuta 2010

Tein ketsuppia!


Jonkun mielestä ketsupin tekeminen itse voi kuulostaa vähän oudolta, eihän se maksa juuri mitään ja eikös se ole elintarvikkeiden pohjakastia, peittää vaan muut maut. Yleensä suhtaudun itsekkin ketsuppiin vähän halveksuen mutta tuossa eräänä päivänä nenään leijaili naapurista grillimakkaran haju ja heh, se oli ihan älyttömän hyvä! Painelin soijanakkiostoksille välittömästi. Mieleen oli jäänyt kummittelemaan Hesarin Ruokatorstai-liitteessä taannoin ollut chiliketsupin ohje ja ajattelin että testaanpas sitäkin. Kannatti! Varsinkin vielä lämpimänä se oli älyttömän hyvää, ihan eri juttu kuin kaupan vastine.

Ja niin, soijanakit olivat kaupasta loppu mutta Ekolosta löysin gourmet seitannakkeja. Eivät tosin olleet ihan nimensä veroisia. Parhaat vegenakit joita olen maistanut ovat Hälsans Kökin.



Chiliketsuppi
(ohje on hieman muokattu alkuperäisestä, tästä tulee noin 4 dl valmista ketsuppia)

500g tomaatteja
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
0,5 tl chilijauhetta
2 rkl hunajaa
2 rkl raakaruokosokeria
2 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 dl punaviinietikkaa

Lohko tomaatit ja poista kannat. Pilko sipulit. Mittaa kattilaan hunaja, sokeri sekä öljy, kuumenna. Lisää tomaatit ja sipulit ja kuullota 10 minuuttia. Lisää mausteet ja punaviinietikka ja anna kiehua hiljalleen tunnin verran kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Alkuperäisessä ohjeessa ei lukenut mitään soseuttamisesta mutta mä survaisin sauvasekoittimella seoksen soseeksi lopuksi. Kaada suppilon avulla puhtaaseen lasipulloon. Säilyy viileässä kuukauden.

3 kommenttia:

  1. Ooo, tämä oli uutta! Kuulostaapa harvinaisen syötävältä ketsupilta, ja värikin on huomattavasti miellyttävämpi kuin se perinteinen, aavistuksen epäilyttävä kirkkaanpunainen... :)

    VastaaPoista
  2. Hyvältä kuulostava ketsuppi.En ole koskaan ollut ketsupin ystävä,se on ollut joskus aikoinaan jotain,mitä käytin mausteena,mutta tuota voisi viedä lahjana jollekin...

    VastaaPoista
  3. Joo en siis minäkään itseäni ketsupin ystäväksi varsinaisesti kutsuisi mutta tämä maistui oikeasti tomaatille! Ja sopivasti chilille, hunajakin maistui.

    Sama tuli mieleen, olisi kiva lahja vaikka grillijuhliin ja voi siis käyttää kastikkeena esim salsan korvikkeena. Ja burgerin välissä varmaan erinomaista.

    VastaaPoista