maanantai 15. marraskuuta 2010

Kermainen munakoisokeitto mozzarellan ja gremolatan kanssa


On ihmisiä joilla jo tämän kirjoituksen kaltainen otsikko saa kuolan pyrkimään ulos suupielestä kohti näppäimistöä. Olen yksi heistä, munakoison intohimoinen ystävä. Ja kun luin ohjetta Siskot kokkaa -blogista en voinut muuta kuin hymyillä, niin symppis kirjoitus ja täydellinen syysillan keitto. Joka oli muuten juuri niin hyvä kuin miltä kuulostaa.
Resepti on alunperin kirjasta Matthew Drennan, keitot. Tein allaolevasta ohjeesta puolikkaan satsin (skippasin kanan rintafileet) ja sekin riitti kolmeen annokseen. Omat lisäilyt suluissa. Munakoison ystäville, ehdottoman suositeltavaa!

Kermainen munakoisokeitto (4-6 annosta)

2 rkl oliiviöljyä (meni ainakin desi, ellei enemmän)
2 salottisipulia silputtuna
2 valkosipulin lohkoa silputtuna
n. 1 kg munakoisoja kuutioituna
1 litra kanalientä (kasvisliemi passasi hyvin)
1,5 dl kuohukermaa
2 rkl persiljaa silputtuna (laitoin 0,5 dl)
175g puhvelinmaitomozzarellaa
(raastoin mukaan myös parmesania joka sopi musta itseasiassa keittoon vielä paremmin!)
suolaa ja rouhittua mustaa pippuria
(puristin mukaan myös puolikkaan sitruunan mehut)

Gremolata
2 valkosipulin lohkoa hienoksi silputtuna
2 sitruunan raastettu kuori
0,5-1 dl persiljaa silputtuna (alkup. ohjeessa oli 1 rkl mutta se taisi olla virhe)

Lorauta pataan öljyä niin, että pohja peittyy ohuelti. Kuumenna öljy padassa ja lisää sipulit. Kuullota 4-5 min. Lisää munakoisokuutiot ja kypsennä n. 25 min hämmennellen, kunnes ne ovat ihan pehmeitä ja vähän ruskettuneet. Kaada sitten sekaan kasvisliemi ja kypsennä n. 5 min. Nosta hetkeksi jäähtymään ja soseuta sauvasekoittimella. Kaada keitto kattilaan tai huuhdottuun pataan. Mausta suolalla ja pippurilla, huom, suolaa saa olla ihan reilusti. Lisää sitten kerma ja persilja (+sitruunamehu) ja kuumenna keitto kiehuvaksi.

Sekoita gremolatan ainekset keskenään ja koristele keitto mozzarellalla (ja/tai paremesanilla) ja gremolatalla. Tai jos uunista löytyy grillivastus voi keiton gratinoida (huomattava esteettinen lisä harmaaseen keittoon) eli annostella uunin kestäviin kulhoihin ja peittää keitto raastetulla juustolla. Sitten grillivastuksen alle uuniin muutamaksi minuutiksi kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Ja gremolata päälle.

Keitto on tosiaan aika harmaata, eli juusto ja gremolata tekevät tehtävänsä visuaalisesti mutta ehdottomasti tuovat ison lisän myös maun lopputuokseen!

5 kommenttia:

  1. Joo, se persiljan määrä tosiaan alkuperäisessä reseptissä täytyy olla virhe. Mutta ihanaa, että onnistuit! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vaan Nelle mainiosta reseptistä! Yritin gratinointia mutta eihän sille juustolle kaasu-uunissa mitään tapahtunut.. Hyvää oli silti!

    VastaaPoista
  3. Jeps,ihailin tuota keittoa jo Nellen blogissa.Täällä olen myös eräässä raflassa syönyt tuontapaista keittoa,nam!

    VastaaPoista
  4. Määki tein tätä taannoin ja oli hyvvää! Omani oli aika sienikeittomaista koostumukseltaan, mikä oli hyvä bonus, koska avokki tykkää huomattavasti enemmän sienistä kuin munakoisosta.

    VastaaPoista
  5. Joo todentotta, se muuten oli aika sienikeittomaista! Ja tajusin tehdessä että enpä ole ennen munakoisosta keittoa tehnytkään, outoa, luulin että olisin tunkenut sitä jo kaikkeen. Vaan minne seuraavaksi :)

    VastaaPoista