keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Loistava lohipiirakka ja klassikkojälkkäri


Ihan sairaan hyvä lohipiirakka. Ohjeen nappasin Pastanjauhajilta (eivät turhaan kehuneet), kylmäsavulohi vaihtui loimuloheksi kun tarttui tarjouksesta mukaan ja pohjan tein vanhalla hyväksi havaitulla reseptillä. Aijaijai.

Lohipiirakka

Pohja pakastealtaasta tai:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruis/kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl oliiviöljyä
0, 75 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita ainekset voitelemattomassa piirakkavuoassa ja levitä reunoille. Esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Täyte:
300 g kylmäsavulohta (tai loimulohta)
kaksi purjosipulia
tuoretta tilliä
1 dl juustoraastetta
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl kermaa
3 kananmunaa
öljyä
sitruunapippuria

Paloittele lohi. Halkaise ja pese purjot. Pilko ne ja kuullottele öljyssä. Kun purjot ovat hieman pehmenneet, lisää pannulle paloiteltu lohi ja silputtu tilli. Hauduta hetki ja lisää sitruunan mehu sekä halutessasi hieman sitruunapippuria. Kaada täyte taikinan päälle. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään ja kaada seos vuokaan. Ripota pinnalle juustoraastetta. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä muutamia minuutteja ennen tarjoilua.



Ja sitten se klassikkojälkkäri. Huomasin että kotimaiset omenat olivat tulleet kauppaan ja iloissani otin hirveän säkin, sitten vasta katsoin kilohintaa. Noh, hyviä ovat! Ja uuniomenoita kannattaa tehdä ihan jo sen taivaallisen tuoksun takia.


Tällä kertaa uunivuokaan meni omenoiden lisäksi ruishiutaleista, vehnäjauhosta, kanelista, fariinisokerista ja kookosöljystä tehty muruseos. 200-asteisessa uunissa puoli tuntia ja pala taivasta on lautasella. Tarjotaan kera vaniljakastikkeen.

7 kommenttia:

  1. hei määkin tein eilen omenapaistosta! tosin muruseokseen laitoin kookosöljyä, hunajaa, kaurahiutaleita, rouhittuja manteleita ja vaniljaa. ihanaa tuli!

    VastaaPoista
  2. Siis teidän blogista löytyy aina kaikkea kivaa ja toteuttamisen arvoista! Huomisen perheperjantain purtavat ratkesivat tämän postauksen luettuani ja juuri tyhjentyneille puikoille pääsee kaulurihuppusysteemi. Helmee!

    VastaaPoista
  3. Sannis, heh, mahtavaa, täyden palvelun blogi :) Ei vaan kiva kuulla että näistä on iloa myös muille!

    Ellu, uijui, noi rouhitut mantelit mäkin laitan ens kerralla mukaan. Ja vaniljaa. Aah.

    VastaaPoista
  4. Kiitos inspiraatiosta:-) Olen Norjan suomalainen Oslon asukki ja haen usein suomalaisesta keittiøsta inspistæ. Ihana løytææ sivu missæ ei tykytetæ tuotteita (kun niitæ ei kuitenkaan ihan samoja norjasta saa). Olemme tuntureilla viettæmæssæ viimeistæ loma viikkoa ja perhe haluaa lohipiirakkaa ja omena vuokaa!

    VastaaPoista
  5. Todella herkullinen lohipiirakka!!
    Mainiosti tehnyt kauppansa vieraillemme taalla Irlannissa, ja reseptia
    on kyselty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! No hauskaa, lohipiirakka valloittaa maailmaa :)

      Poista