maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kevätekskursio

Määränpää: Lahti. Osallistujat: 5/7. Sää: ankea. Tunnelma: loistava.

Epäsäännöllisen säännöllisen kerhoekskursion kohteeksi valikoitui tällä kertaa Lahti, tuo talviurheilun ja muotoilun luvattu kaupunki, ja lisäksi vielä vuoden 2012 design-pääkaupunki. Retkipäivä alkoi pilvisenä ja jatkui sateisena, eikä harmaanankealla rautatieasemalla vielä oltu ihan varmoja kohteenvalinnan viisaudesta, mutta urheasti lähdettiin kuitenkin tarpomaan kohti keskustaa, päämääränä kirppikset, muotoilu, ruoka ja pulla.


Lahdessa (okei okei, tiedän että lahtelaiset sanoo Lahessa) on kuulemma enemmänkin kirppiksiä, mutta omat vierailukohteemme valikoituivat enemmän fiilispohjalla reitin varrelta. Femmatori ja Kissankulma sijaitsevat aikalailla peräkanaa Rautatienkadulla ja molemmat jaksoivat viihdyttää vierailijoita tarjonnallaan. Hinnatkin tuntuivat kovin edullisilta Helsinkiin verrattuna.

IMG_7044

Paras löytö taisi olla Raisulle uudet kävelykengät kahdella eurolla. Vaan ovat Ekin uudet lasitkin kovin nätit.

IMG_7132

Kirppisten välissä sijaitsevasta vintage-liike Autiotalosta löytyy vaatteita, kenkiä ja asusteita. Meille tällä kertaa vain pienet matkamuistot.

lahti1

WDC-vuoden pääkallopaikasta eli Muotohuoltamosta, galleriatilaksi kunnostetusta funkkis-huoltamosta ei kameraan jäänyt kuvia, mutta pidimme erityisesti tilan arkkitehtuurista ja uudiskäyttösuunnittelusta (katso lisää vaikka täältä). Muotohuoltamosta vaihdettiin hieman toisenlaisen arkkitehtuurin pariin, nimittäin Oskarin pihaan, keskustan kiven ja betonin lomassa piilottelevaan tunnelmalliseen puuhuvilaan. Talo on rakennettu vuonna 1900 vossikkakuskin asunnoksi (tallitkin ovat säilyneet pihapiirissä) ja siinä on sen jälkeen toiminut mm. kultasepänliike ja optikkoliike, talo toiminut myös liikkeiden työntekijöiden työsuhdeasuntona ja talkkarin kotina ennen muuntumista nykyiseen muotoonsa eli kahvila-galleriaksi. Kahvilapuoli näyttikin ihanalta, mutta me haaveilimme jo lounaasta ja shoppailimme tällä kertaa vain disainia.

IMG_7064

IMG_7137

IMG_7140

Lounas nautittiin viereisessä Ravintola Taivaanrannassa. Kahden ruokalajin viikonloppulounas lunastettiin 26 euron hintaan, mikä oli oikein sopuhinta hinta-laatu -suhteen puolesta. Erityistä ihastusta herättivät alkupalat ja sieniruoat sekä leivän kanssa tarjoiltu sitruunaöljy-vadelmavinaigrette-voi, jota lienee tarjolla useammassakin H&K-taloudessa lähiaikoina. Suosittelemme!

lahti2

Lounaan jälkeen torin laidalla söpöstelevä jäätelöbaari Ice Kiss huusi nimeämme, mutta ohitimme sen päättäväisesti. Retken tässä vaiheessa olivat nimittäin isommat asiat kyseessä.

IMG_7091

Nimittäin: retken urheiluosuus! Joukkiomme innokkaat jalkapalloilijat levittivät huhua, että Lahdesta löytyisi Jari Litmasen patsas. No olihan moinen ihme nyt nähtävä. Ravintolassa suoritetun tiedustelun jälkeen osasimme suunnistaa kohti bussiasemaa, jonka läheisestä puistosta Jarin pitäisi löytyä. Haravoimme innokkaasti kaksikin puistoa, mutta bongasimme vain merenneidon ja miespatsasryhmittymän, eikä kukaan niistä näyttänyt Litmaselta. (Huomaa kuvassa jalkapallofanien innokas askellus kohti mestaria.)

IMG_7095

Uusi tiedustelu johdatti jo lähemmäs: olympiarenkain koristellusta portista jalkapallokentän reunalle. Tässä vaiheessa alkoi sataa räntää, ja jalkapallosta vähemmän kiinnostuneita alkoi ehkä hieman epäilyttää hankkeen järkevyys, mutta onneksi tosifanien usko ei kuitenkaan loppunut kesken. Nimittäin sieltähän Jari sitten löytyikin: töhrittyjen huoltokoppien, pukuhuoneen ja roskispönttöjen muodostamasta koruttomasta kolmiosta. Patsaan sijainti herätti ei-ihan-lievää hämmennystä, mutta ihailimme Jaria kuitenkin asiaankuuluvasti. Joskin ehkä hieman hysteerisesti.

IMG_7104

Jarin aiheuttaman tunnekuohun jälkeen tarvittiin kahvia ja pullaa. Koskapa olimme jo aika lähellä Lahden Satamaa, virvokkeita siirryttiin nauttimaan Kahvila Karirantaan.

IMG_7107

Paikka valloitti kyllä tunnelmallaan, sijainnillaan ja tarjonnallaan. Kiva oli nähdä, että kurjasta säästä huolimattakin lähes jokainen pöytä oli täynnä. Kesällä täällä kelpaa kyllä käyskennellä rantabulevardilla ja istahtaa kahvilan terassille kahvittelemaan.

lahti

Herkullisia jättipaloja rahkapiirakkaa, suklaakakkua, sitruunapiirakkaa, pullaa... Valinnat herättivät innokasta keskustelua siitä, miksi piirakoita pitäisi itsekin leipoa useammin, ja miten täyteenkin vatsaan kuitenkin mahtuu aina yksi pala sitruunapiirakkaa.

IMG_7114

Kiitos kaikille retkeen osallistuneille! Harmi, että kaikki kerholaiset eivät päässeet reissuun mukaan. Vaan älkää huoliko, posteljooni tuo teille lähipäivinä autenttiset Lahti-kortit lohdutukseksi!

IMG_7164

Ja muille: menkää Lahteen, varsinkin kesällä! Meiltäkin jäi moni mielenkiintoinen paikka käymättä: Pro Puu -keskus, Sibeliustalo ja muut Sataman nähtävyydet, Lanu-puisto, hyppyrimäet, kaupunginmuseo, Eliel Saarisen suunnittelema satavuotias kaupungintalo... Ja jos ei vierailu muusta syystä inspiroi, niin kannattaa muistaa että Lahdesta löytyy myös JÄÄTELÖLAIVA! (Emme ehkä päässeet tästä yli. Siis jäätelöLAIVA.) Kannattaa kuitenkin ehkä vähän tutustua etukäteen nähtävyyksien sijaintiin, koska jotenkin jäi kuva, ettei Lahti ole ylenmäärin varautunut WDC-turistien ryntäyksiin infolehtisin tai opastein.

Tai jos ette mene Lahteen, menkää johonkin muuhun kaupunkiin! Kerhoretket Lahteen ja Hämeenlinnaan ovat osoittaneet, että tutun tuntuisista ja tylsän kuuloisistakin paikoista löytyy nähtävää ja tehtävää, kun vaan lähtee kokeilemaan. Kotimaanmatkailukin avartaa!

Kerhon seuraavaksi retkikohteeksi ehdotettiin Raumaa. Se kuulostaa omastakin mielestämme jo sen verran jännittävältä, että jopa yöpymistä suunniteltiin. Ajankohta varmasti venähtää, mutta vinkkejä otetaan jo vastaan!

12 kommenttia:

  1. Lahti on aika mesta paikka, sano Nykänenkin. :D Ja näin lahtelaisena kiitän, et ootte tehny näinkin positiivissävytteisen postauksen! Turhaan meitä dissataan.

    VastaaPoista
  2. Teillä on kyllä tosi kiva kerho kaikkine ohjelmineen:)
    Kiva tietää mitä Lahdesta löytyy;siellä olen enimmäkseen käynyt pikaisella läpikulkumatkalla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitäkin hämmästytti että Lahdestahan löytyi vaikka mitä kun alkoi penkomaan. Ehkä ehdit vielä joskus pysähtymään ja tutustumaan!

      Poista
  3. no voi vitsit kun oisin päässyt mukaan! kuulostaa mahtavalta retkeltä säästä huolimatta. rauma on hyvä seuraavaksi retkikohteeksi, joskus on siellä käyty vanhassa kaupungissa viilistelemässä. toki nyt kun jari litmasen patsas on nähty, yksi vaihtoehtoi olisi mennä kahtomaan pesäpallopatsasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. raumalle sitten, heti kun siellä on pitsiviikot! kuulemma.

      Poista
  4. Harmittaa himppasen verran ku en päässyt mukaan! Mutta Raumalle lähen ihan varmasti! Milloin mennään?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mää lähen heti kun vaan seurue on kasassa! Harmi että et päässyt mukaan mutta Raumalle sitte satavarmasti!

      Poista
  5. Pesäpallopatsas, mykistävää.. ja mikä miten roskis-sijoittelu välittömästi siinä kyljessä.
    Hauskaa oli ja toivottavasti Rauman retkelle päästään ihan koko porukalla, nääs gyl Raum on ain Raum!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pesäpallopatsas on kyllä kaikkien nähtävä, kutsun täten tutustumaan ensi kesänä. Jännä juttu kyllä että nuo roskikset pitää just siihen patsaan viereen laittaa, Jarikin olis ollut edustavampi ilman roskatynnyreitä.

      Poista
  6. Voi vitsi tätä postausta.. mistähän sitä edes alottaisi.. :D Olen siis asunut kolme vuotta elämästäni Lahdessa (ja kirjoitin juuri jonkin aika sitten omaan blogiin tuosta, kuinka lahtelaiset sanoo Lahessa :D. Itsehän pidin aina huolen, etten sanoisi niin..). Lahteen kotiutuminen ei ollut helppoa, mutta oli siellä jotain kivaakin. Osasin heti arvata, että olette käyneet ainakin Femmatorilla ja Autiotalossa :). Mutta esim. Muotohuoltamosta ja tuosta kahvilasta en ollut kuullutkaan! Saitte Lahden kyllä kuulostamaan kiehtovalta. Melkein tekis itsekin mieli lähteä käymään siellä ja manaan täällä, että miksi en ikinä käynnyt Taivaanrannassa syömässä. Kuvittelin sen kai olevan liian kallis opiskelijabudjetille, mutta ei se ilmeisesti olekaan niin kallis. Hö.

    Ja tuo patsasjuttu, ihan paras! Itsekin olen erään innokkaan fanin yllyttämänä sitä joutunut etsimään ja se ei oikeesti ole mikään ihan helppo tehtävä löytää sitä.

    Satama on kyllä kivaa aluetta kesäsin ja pienen matkavinkin voisin vielä antaa; hyppyrimäkeen pääsee ylös katselemaan maisemia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan hämmentävää mitä kaikkea Lahdesta löytyi, etukäteen ei kyllä osattu odottaa. Mua alkoi heti polttelemaan nuo hyppyrimäet ja niiltä aukeava näköala, haluaisin myös tutustua Salpausselkiin hieman tarkemmin, siellä varmaan voi vaeltaa?

      Ja joo, Taivaanranta ei ollut mitenkään superkallis, kasvispääruokia 15 eurolla ja muita pääruokia vähän päälle parinkympin. Ja tosiaan tuo lounas on hyvä diili.

      Ja kyllä patsaan siirtäisin vähän toisaalle jos olisin kaupunginisä. Vaikka onhan siinä oma seikkailunsa kun sitä yrittää etsiä. Se meitä kyllä ihmetytti että miksi missään ei ollut mitään opasteita tai viittoja?

      Poista
  7. Haa! Joskus kaverin kanssa päätettiin mennä rautatieasemalle ja mennä johonkin, Lahti vaikutti riittävän eksoottiselta kohteelta. Lanu-puisto oli reissun hämmentävin kokemus. Tai no, patsaat yleensä.

    VastaaPoista