sunnuntai 25. marraskuuta 2012

HS: Ompelukerho kokoontui

Oli kuukausittaisen Herkku & Koukku -päivän aika, ja sehän noteerattiin ihan valtakunnan uutisissa. No vitsi vitsi, ne oli jotain mäkihyppyhömpötyksiä, meillä oli ihan omat meiningit.

Oli mun vuoro kutsua arvon kerholaiset meille ja pötyä piti siis pöytään laittaman. Salaattia teki mieli, mutta vettyneet tomaatit ja kurkut marraskuussa eivät innostaneet. Hakusanalla talvisalaatti päädyin Jamie Olivierin salaattiin, jonka ohjeen nappasin Pumpkin Jam -blogista. Moni muukin tätä kertoi kokeilleensa ja tykänneensä.

Porkkanoita ja avokadoa sisälsi tämä salaatti pääasiassa ja tältä se sitten näytti. Jos ei kovin porkkanaiselta näytä, niin kerrottakoon, että oli siellä mm. leipäpaloja ja salaattiakin joukossa:

Minulle salaatin uusi juttu oli se, että appelsiinia ja sitruunaa paahdettiin uunissa, jonka jälkeen niistä puristettiin mehut salaattiin. Irtosi muuten todella helposti!

Vegaaniseksi salaatti muuttui helposti: päälle voi laittaa creme fraichea, kuten alkuperäisessä ohjeessa, tai käyttää vaihtoehtoisesti soijajugurttia.

Ihan niinku Strömsössä ei tämä kokkailu sujunut, sillä kaapista (ja osin lähikaupasta) puuttuivat sekä kuivattu chili (laitoin tilalle cayennepippuria), kuminansiemenet että valkosipuli. Ja nyt tajuan, että unohdin kaikessa hässäkässä paahtaa siemeniä joukkoon, kääk! Mutta onneksi tyttärille kelpasi. (Meinasin jo varoittaa etukäteen, että tulkaa jonkun nakkikioskin kautta.)

Tässä ohje:

Jamie Olivierin Talvisalaatti (alkuperäinen ohje neljälle, muuttelin seitsemälle sopivammaksi)

700 g porkkanoita
2 tl kuminansiemeniä
1-2 kuivattu chiliä
suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
timjamia (käytin kuivattuna)
oliiviöljyä
etikkaa (ohjeessa oli punaviini-, itse käytin omenaetikkaa)
2 appelsiinia halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
4 syöntikypsää avokadoa
6 palaa paahtoleipää
3 kourallista salaatteja (mulla rucolaa ja tammenlehtisalaattia)
1 prk creme fraichea (tai soijajugurttia)
4 rkl paahdettuja siemeniä

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2. Pese, kuori ja pilko porkkanat. Keitä suolavedessä, kunnes ovat melkein kypsiä.
3. Sekoita mausteseos: chilit, kumina, pippuri ja suola. Lisää valkosipulit murskattuna ja lorauta sekaan oliiviöljyä ja viinietikkaa.
4. Siirrä porkkanat uunivuokaan, kaada päälle mausteseos. Laita porkkanoiden päälle sitruuna ja appelsiinit, leikkauspinta alaspäin. Paahda noin 30 minuuttia.
5. Kuori ja viipaloi avokadot, laita isohkoon kulhoon. Lisää paahdetut porkkanat kulhoon, purista hedelmien mehut mukaan. Voit lisätä vielä mausteita.
6. Paahda leipäpalat, revi palasiksi ja lisää kulhoon. Huuhdo ja kuivaa salaatit, revi kulhoon ja sekoita. Lusikoi päälle creme fraichea ja ripottele paahdetuja siemeniä.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet löytyy Pumpkin Jamista tai alkuperäisestä kirjasta.

Ohje: Jamie Oliver: Jamien Kotona (s. 370)





Toisenlaisia keitoksiakin kerhossa keiteltiin. Perheen kaksivuotias kiittää Jytistä kivasta lahjasta! (Samoin Ellua nukenvaatteista, vaikka niitä ei nyt kuvattukaan. Mutta tarpeeseen tulivat, todella.)


Ja mitäs sitten muuta? Kudottiin ja askarreltiinkin, mutta sanotaanko että mustanpuhuvien materiaalien kuvaaminen marraskuussa on aika hankalaa..? Esitellään ne tuotokset sitten vaikka toukokuussa! Oli tosi kivaa, ja kerrankin oltiin oikein koko seitsemän naisen voimin kerhoilemassa. Mukavaa!

P.S. Jytis, se rieskaohje tulee huomenna, lupaan!

6 kommenttia:

  1. Heh, no mä meinasinkin jo alkaa täällä ulisemaan rieskaohjeen perään, menee tekoon nimittäin heti täälläkin! Emännälle kiitos, oli hyvää ja kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt on ohjetta. (Kamalan vaikea se olikin, hihiii.) Tuliko hyviä?

      Poista
  2. joo siis määkin oon tehnyt tätä salaattia taannoin, ja on se kyllä vaan hyvää! rieskojen kanssa mainio yhistelmä. kiitos emännälle kivakivasta iltapäivästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerhopäivä on kyllä aina viikon kohokohta! Vaikka stressasinkin, et syökö sitä salaattia kukaan. Kiva ku kävitte!

      Poista
  3. Miten ihmeessä minulta on mennyt tällainen Jamie Oliverin ohje ihan ohi. Herkun näköistä ja kuuloista !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Mun tavoite on ottaa nää talvisalaatit haltuun, kun tomaatit ja kurkut tosiaan alkavat olla aika vettyneitä ja mauttomia tähän aikaan vuodesta.

      Poista