torstai 10. tammikuuta 2013

Maailman kaunein (ja helpoin) leipä


Tein leivän. Se on niin kaunis että meinaa tulla tippa linssiin.

Uhosin tuossa aiemmin että tänä vuonna aion opetella tekemään leipää. Noh, tämä ei kyllä paljon sitä tekemistä vaatinut. Kyseessä on blogeissa pitkään kiertänyt vaivaamattoman leivän resepti, jonka nyt vasta sain aikaan. Voi jösses kun se olikin helppo. Ja ihana!! Ihan superhyvä rapea kuori ja kuohkea sisältö.

Ohjeen nappasin Kädenvääntöä -blogista, ei turhaan hehkutettu siellä, kiitos! Ja perinteisen padan puutteessa käytin Siskot kokkaa -blogin Nellen vinkistä vanhaa kunnon savipataa.


Vaivaamaton leipä
(Ohje: Kädenvääntöä -blogi)

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Woah!


 Ja jos käytätte savipataa niin muistakaa liottaa pata, eli täyttää molemmat puoliskot vedellä ja antaa veden lillua siinä vartin verran ennen kuin kippaatte veden pois ja laitatte padan kylmään uuniin.

Pitkään ehti mun savipata pölyttyä tuolla hyllyllä, mutta ei enää. Kun sieltä kerran tulee tällaisia ihanuuksia.

56 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen leipä! Ihan huoneenlämmössäkö tuota kohotetaan koko päivä? Onko vinkkejä paistoastian suhteen, jos kaapista ei savipataa löydy? (Savinen kukkaruukku? :DD )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo huoneenlämmössä se oli. Illalla sekoitin taikinan ja aamulla leivoin, ah. Hehee kukkaruukku olisikin kiinnostava testaus! Mutta yleensä tuo leipä tehdään jonkinlaisessa kannellisessa padassa. Kattila ei taida kestää uunia?

      Poista
  2. Ooh, savipataleipä, miten kaunis! Pitääkin kokeilla tuleeko siitä erilainen kuin valurautapadassa paistetusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jos savipata löytyy niin ehdottomasti suosittelen! Sen koko on just sopiva tälle.

      Poista
  3. Minäkin tein näitä taas joulun edellä ja tuumasin, että ohje vaatisi uudelleenpostauksen. Niin helppoa ja hyvää se on. :) Ja jos vaihtelua kaipaa, niin kerran raastoin leivän taitteluvaiheessa sinne väliin sitruunaa ja ripottelin siemeniä. Saa vähän makua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ajankohtainen! Ja kiitos vielä tuosta savipatavinkistä! Niin ja maustamisvinkeistä. Sitruuna onkin jännä, ei olisi tullut mieleen. Yrteillä, jollain juustolla ja oliiveilla tai pähkinöillä saisi varmaan myös hyviä variaatioita aikaan.

      Mutta on tää ihan perusversiokin vaan hyvä. Voin kanssa!

      Poista
    2. Jytis: joo! Ja ihanaa että savipata sai uuden elämän :) Mun tuli vielä mieleen, että salvia-oliivi-voi (ja pancetta) on kanssa hyvä idea. Tein joskus semmosta leipää mihin paistettiin pancettaa salvian ja oliivien kanssa. Toimisi varmaan tosiaan ilman pancettaakin kun paistaa hyvyydet voissa. ;)

      Poista
    3. Jim Laheyn my bread -kirjassa oli lisää variaatiovinkkejä. Yksi mieleen jäänyt oli veden korvaaminen porkkanamehulla. En ole kuulostanut, mutta voisi olla aika hyvää! Oli siellä kaikkia muitakin ideoita, löytyy varmasti netistäkin.

      Mut hyvännäköinen leipä!

      Poista
  4. Pitääpä kokeilla! Ei tämä ole se leipä, josta minä olen puhunut. Blogaan se tässä joku ilta, kunhan vain saan aikaiseksi. Huoh. Läppärin avaaminen illalla on jotenkin niin vaivalloista.

    Kaunis on leipä kerrassaan, enkä usko voin kyytipoikana vähentävän ihanuuden kokemusta.

    VastaaPoista
  5. Jos tyhmä kysymys sallitaan, niin mikäköhän vetoinen padan tulisi olla? Omistan itse 3 litraisen valurautapadan...

    Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mun mielestä se 3 litraa on aika vakiokoko, se on varmaan just hyvä!

      Poista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Onpa kaunis leipä, tuoksu on varmaan ihana. Täälläkin yksi savipata pölyttyy, täytyypä pian kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä huikeeta joo kun tuoreen leivän tuoksu täyttää keittiön aamulla. Testaa! Ja joo, vitsi että ilahduin kun sain savipadan pitkästä aikaan käyttöön.

      Poista
  8. OIjoi, ei ole savipataa, mutta kävisköhän ihan perinteinen kokki-pata ? Tätä pitää ihan ehdottomasti kokeilla vaikka sitten joutuisi ostamaan padan.
    Taidan mennä heti katsomaan, mitä kaapista löytyy. Tähän palataan.

    VastaaPoista
  9. Haa, lisää käyttöä savipadalle! Muistaaksen sellainen retrokirja kuin Herkkuja savipadassa on meidän äipylällä aika ahkerassa käytössä. Savipadassa tulee oikein maukkaita ja mureita pataruokia. Nti Papu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, munkin pitää löytää toi opus jostain!

      Poista
  10. Perinteinen kokkipatakin toimi hyvin. Copycat pisti eilen heti toimeksi tämän luettuaan - lopputulosta voi ihailla Ja kaikkea muuta-blogin FB sivulla :-)
    Kiitokset muistutuksesta - tämä on ihan huippuresepti !

    VastaaPoista
  11. Tuohan on se ihana tunnettu Jim Laheyn leipä,josta Mark Bittman aikoinaan kirjoitti New York Timesissä.Ihana leipä. Tein sitä aikoinaan ja todellakin helppo ja hyvä! Se kuori etenkin....Kiitos muistutuksesta;pitää joskus taas tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiitos! Tällainen historia siis leivällä, pitääpä guuglata :)

      Poista
  12. Waaaau, tulipa kaunis!! Jeee! Mahtavaa, tein tätä viimeksi tänään V:n porukoille... :)

    VastaaPoista
  13. Komea! Itsekin tein. Olen tehnyt monta kertaa, mutta ilman mainittavaa menestystä. Nyt onnistui! Hyvää leipävuotta 2013!

    VastaaPoista
  14. KIITOS tämän julkaisemisesta! :) Aivan loistava resepti ja leipä! Tähän mennessä on tällä ohjeella täällä paistettu kai kahdeksan leipää, eikä ole yhdestäkään jäänyt muruakaan vanhenemaan. Niin ja kokeilun kautta on huomattu myös, että ohje toimii kahdeksan ja viidenkin tunnin kohoamisajalla. Seuraavaksi kokeilen varmaan vielä lyhyempää kohotusaikaa. Ai miten niin kärsimätön, minäkö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, mahtavaa! Ja kiitos tästä tiedosta että vähempikin kohotus riittää, hyvä jos haluaa esim illanistujaisiin tuoretta leipää niin riittää että päivällä tekee. Tää on kyllä niin hyvä, itse just ajattelin huomenna taas laittaa yhden tulemaan. Jes!

      Poista
  15. Moikka. Minäkin kokeilin leipää. Ja kirjoitin siitä blogiini: http://mydearfrankly.blogspot.fi/2013/01/se-helppo-vaivaamaton-leipa.html.

    Kuulun niihin, joilla leipä ei ihan onnistunut ensiyrittämällä. Tiivistettynä: liikaa suolaa ja vuokaan kiinni jäännyt leipä.

    Yritän uudelleen, tässä reseptissä on nimittäin kaikki onnistumisen ainekset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh. Hei siihen kiinnijäämiseen auttaa jauho, kunnon pyöräytys jauhoissa ennen kuin heität leivän pataan niin sen pitäisi estää juuttuminen!

      Poista
  16. Ihan mahtavan oloinen resepti! Olen jo pitkään halunnut opetella leipomaan leipää, ja jos tämä todella toimii noin hyvin, kuin miltä kuvissa näyttää, opiskelijavuoteni ovat pelastetut! Näyttää niin herkulliselta ja helpolta, että täytyy laittaa eheti nsi yöksi taikina kohoamaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toivottavasti onnistuu ja opiskelijavuodet pelastuu :D

      Poista
  17. Ihana resepti, tätä täytyy kokeillä! Onko väliä mitä vehnäjauhoja leivässä käytetään? Puolikarkeita? Vaikuttaisikohan milläkäänlailla onnistumiseen jos vaihtaisi pari desiä vehnää graham- tai muihin tummempiin jauhoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Mulla oli puolikarkeita, mutta uskoisin että voisi ujuttaa mukaan myös muuta. Tosin en ole testannut. Eli jos kokeilet niin kerro toki miten kävi!

      Poista
    2. Vaihdoin n. 2,5 dl spelttijauhoihin ja 4 dl vehnäistä, maku oli melko hapan ja rakenne tiivis. Kuori rapea kuin mikä. Poikaystävä ei vaan piitannut speltin mausta, mokomakin :(

      Poista
    3. Okei, kiitos tiedosta! Uskaltaa siis vaihdella. Itse mietin mitenköhän ruis käyttäytyisi, jos muutaman desin laittaisi. Höh, nirsous. Mut jäipähän enemmän sulle!

      Poista
  18. Minen enää ikinä tee tavallista leipää! 0_0 tää oli aivan huikeeta näin vähällä työllä. Nyt ei ollut juustoo päälle, mutta omppuhillon ja keitetyn kananmunan kanssakin herkkua :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ollos hyvä! (Kananmuna-omppuhillo-yhdistelmä kuulostaa kreisiltä. Pitänee testata!)

      Poista
  19. Tein syksyllä omenamehua ja käytin sitä nesteenä. Saksin myös tuoretta viikunaa taikinan sisään, ennen viimeistä nostatusta ja pataan laittoa.Ensimmäisen leivän poltin kiinni pataan,ei ollut tarpeeksi jauhoinen. Nyt jauhotan reiluusti ja ylimääräiset jauhot harjaan pullasudilla kypsästä vähän jäähtyneestä leivästä pois. Vähän vielä lämmin viikunaleipä,voi ja haudutettu tee,aah! Kiitos ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa ihanalta! Ja siis joo, kunnon jauhotus taitaa olla tän leivän kanssa ylipäätään se onnistumisen tae. Pitää kyllä tuota omenamehua testata, tuossa aiemmin vinkattiin porkkanamehusta leipätaikinassa, sekin tosi kiinnostava.

      Poista
  20. Just menossa uuniin ja jännityksellä odotetaan miten onnistuu! :)

    VastaaPoista
  21. Muokkasin reseptiä ja onnistui hyvin! Käytän aina tuorehiivaa, tähän laitoin n. 1/5 pakettia, varmaan vähempikin riittäisi, kun tässä on tuo kohotusaika niin pitkä. Nesteenä käytin piimää, josta piti päästä eroon.. Jauhoista reilut 2 dl korvasin ruisjauhoilla. Herkullista! Ens kerralla pitää laittaa vielä siemeniä! Ja porkkanaraaste voisi toimia hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa! Joo, varmaan teelusikallinen tuorehiivaa riittäisi.

      Poista
  22. Just mussutan tällä ohjeella tehtyä leipää :) Muokkasin ohjetta minäki sen verran et korvasin osan jauhoista hedelmämyslillä,tuli ihan helekkarin hyvää :)Mummeli

    VastaaPoista
  23. Sorruin sitten minäkin leipasemaan tätä kaikkien kehumaa helppoa leipää, hippasen muokkasin noita aineksia tosin. Käytin hiivaleipäjauhoja ja osan niistäkin korvasin leseillä ja sämpyläjauhoilla. Hiki meinas tulla kun en omista minkäänlaista savi- tai valurautapataa, vaan oivallisestipa se leipä näkyi paistuvan korkeassa kannellisessa Pyrex-lasivuoassakin. Kiitos kaikille mielenkiintoisista lisävinkeistä =)!! Ja taas menee uusi taikina tekoon...

    VastaaPoista
  24. Ai niin ja äskeiseen lisätäkseni - kuivattu sipulirouhe oli varsin maistuva lisä. Törmäsin siihen ideaan jossain ulkomaisilla leipomussivuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kokemuksia, ja hei toi sipulirouhe onkin hyvä vinkki, kiitos!

      Poista
  25. Itsellänikin on tuo pata ja olen myös ajatellut siinä tehdä leipää. Riittääkö varmasti 15 min liotus...? Kun on äidin sanat "liota yön yli" jääny kummittelemaan :D Ja aina vähän hirvittää sitä käyttää, vaikka kuinka liottaa... Pari viikkoa sitten tein lihapataa uudessa uunissa ensimmäistä kertaa (kiertoilma) ja jännitti kyllä :D Tavallisella lämmityksellä kylläkin käytin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mun äiti sanoi että vartti riittää :) Kyllä täällä ainakin on riittänyt muistelen että ei se pata lapsuudessakaan sen kauempia ollut likoamassa. Testaamaan vaan, rohkeasti :)

      Poista
    2. Kiitos, pitää tässä joku viikonloppu testata :)

      Poista
    3. Vielä yks kysymys :) Jostakin luin, että jollakin oli tarttunut tähän pataan leipä kiinni ja hän kyseli, että pitäisikö voidella ensin...? Mutta ymmärsin niin, että sinä olit laittanut tyhjän padan uuniin kuumenemaan ja sitten taikina siihen?! :) Viikonloppuna olisi tarkoitus aamuleiväksi kokeilla, ellen innostu päiväksi laittamaan nousemaan :D

      Poista
    4. Juu, kysymykset sallittuja :) En tosiaan voidellut mitenkään, ihan vaan tyhjään, kuumaan pataan kippasin taikinan. Suosittelen kuitenkin, että siinä vaiheessa kun taikina pyöräytetän palloksi ja lisätään jauhoja, niin niitä laittaa reippaasti, se estää tarttumista reunoihin. Kaipa taikinan voisi pyöräyttää jauhoissa vielä ennen vuokaan kippaamistakin jos epäilyttää.

      Poista
    5. Kiitos, kerron sitten miten kävi :D

      Poista
    6. Hyvin onnistu leipä, tulee toistekin tehtyä :) Eikä jää pata pölyttymään ,D Täältä löytyy postaus http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2013/11/savipata-leipaa.html. Vois tässä joulun alla kokeilla laittaa jotain lisuketta, esim. karpaloita :)

      Poista
    7. Mainiota! Kiva kuulla ja tosi nätti leipä tuli sulla!

      Poista