sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kardemummaisa kesäkurpitsakakku

Jos viime kesänä tuli leivottua hirveän helppoa suklaakakkua, on tämän kesän hitti ollut kardemummalla ryyditetty kesäkurpitsakakku.

Myönnetään, olin aluksi skeptinen. Kesäkurpitsaa kakkuun? Mutta onneksi kokeilin. Niin hyvää! Käytin pohjana tätä Ellun taannoin löytämää reseptiä, mutta tehtyäni tätä ehkä noin kuusi (öhöm, meillä on käynyt paljon vieraita... ehkä) kertaa, olen vähän muuttanut ohjetta. Tällä muokkaamallani ohjeella kakusta tulee oikein mehevä ja sopivankokoinen irtopohjakakkuvuokaan, tuolla alkuperäisellä kokemuksieni mukaan vähän kuivempi kakku (hyvää sekin oli) uunipellilliseen. Minä siis vähensin jauhojen, sokereiden, öljyn ja veden määrää, mutta pidin kesäkurpitsan ja mausteiden määrän samana (paitsi suolan).

Hah, tämä pala näyttää jotenkin ihan surkealta minipalalta. Mutta nyt ei oo kuvaa muista.


Kardemummaisa kesäkurpitsakakku kakkuvuokaan

0,5 dl vettä
1 dl öljyä (mulla oliiviöljyä)
1,5 dl sokeria
4 dl raastettua kesäkurpitsaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta

Kuumenna uuni 180 asteeseen, voitele kakkuvuoka ja korppujauhota se. Yhdistä vesi, öljy, sokeri, raastettu kesäkurpitsa, vaniljasokeri, suola ja kardemumma ja sekoita. Sekoita ensin toisessa kulhossa vehnäjauhot, ruokasooda ja leivinjauhe, ja yhdistä ne sitten muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista noin 30 minuuttia eli kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin ja kakku on sisältä kypsä.

Tämä on ihan todella helppo kakku, ei tarvitse edes vatkailla, vaan puuhaarukalla selviää sekoittamisestakin. Kardemummasta jos tykkää, niin kannattaa laittaa ainakin 2 teelusikallista, ehkä ripsaus enemmänkin.

Olen tosiaan tehnyt tätä kakkua monta kertaa, ja aina palaute on ollut positiivista. Parhaan kommentin sain naapurin kuusivuotiaalta pojalta, joka kysyi: "Mitä tuo vihreä on?". Kun vastasin, että kesäkurpitsaahan se, mietti poika hetken ja sanoi: "No mutta on silti hyvää!". Heh. Kakku on vähän sellaista porkkanakakkuhenkistä. Mies on ehdotellut kokeilemaan kakkua vaniljajäätelön tai hillon kanssa, mutta joku roti sanon minä. Oikeasti kakku ei mielestäni tarvitse mitään muuta kuin kupin kahvia kaverikseen.

Suosittelen kokeilemaan! Onko täällä muita kesäkurpitsaan skeptisesti suhtautuneita, mutta iloisesti yllättyneitä?

23 kommenttia:

  1. Mä oon syönyt kaverin luona kuivakakkua, johon oli laitettu kesäkurpitsaa, ja oli tosi hyvää. Eikä todellakaan kuivaa, vaan se kesäkurpitsa teki siitä kunnolla mehevää. Hyvältä näyttää tuokin ohje, täytyykin kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin just, kesäkurpitsa tekee kakusta ihanan mehevän!

      Poista
  2. Oi, tää kuulostaakin ihanalta! Mulla on just kesäkurpitsa-suklaaruudut uunissa, mutta tällaista vaaleaa versioitakin voisi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklaaruudut, oooo. Sellaisiapa en ole kokeillutkaan. Vähän tekisi mieli! Oliskos niihin ohjetta :) Ja hei suuresti kiitos Kasviskokkaajan arkirumba -postauksesta, ihan huippu!

      Poista
    2. no tässäpä elinan puolesta: http://chocochili.net/2013/08/kesakurpitsa-suklaaruudut/ niinku mokkapalan ja brownien sekoitus! tein ekan kerran ja voi nam mitä herkkkua! toisella kerralla tein juhliin ja pakastin; pakastimessa koostumus ilmeisesti jotenkin muuttui, koska tarjoiltaessa vieraat totesi että "sairaan hyvää kittiä". söin sitten itsekkin ja koostumus oli ihan kuin täydellisesti onnistunutta fudgea. mitä ihmettä... :D mutta joo tätä sun kakkua pitää kanssa kokeilla! kurpitsojen tulo ei ole todellakaan vielä lopussa...

      Poista
  3. Kesäkurpitsakakku on tosi hyvää, suosikkikakku! Mulla on myös luottoresepti, kokkiystävältä saatu, mutta en muista onko se samanlainen. Siihen tulee ainakin kanelia, toimii myös kesäkurpitsan mausteena kuin sata jänistä. Oon männä vuosina myös pakastanut kesäkurpitsaraastetta juuri kakuntekotarkoituksessa. Että saa talvellakin! (Taisi kyseessä olla myös kesäkurpitsojen ylituotanto, koska saahan niitä toki talvellakin kaupasta.)

    VastaaPoista
  4. Taidampa tehdä heti huomenna, kun tuota kesäkurpitsaa tuntuu taas riittävän.
    Palstalla sain vinkin myös kesäkurpitsan umpioimiseen. Eli keitä kesäkurpitsaa, soseuta sauvasekoittimella ja purkita kuumana, jolloin purkki umpoituu kiinni (eli ilma poistuu sisältä) ja säilyy huoneen lämpöisessä kaapissakin, kunnes avataan. Avaamisen jälkeen jääkaapissa pari päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, tuollaisesta umpioimisesta en ole kuullutkaan. Toivotaan, että äitinikin lukee tämän, sillä kesäkurpitsaa on tulossa siellä taas ihan riittämiin.

      Poista
  5. Kokeilin, aivan mahtava ohje! Kiitos! Tuli todella muheva. Melkein kuin mutakakku, mutta kesäkurpitsalla...:)

    VastaaPoista
  6. Olitpa nopea! Nätti kakku tuli. Ja tuo vertaus mutakakkuun pelasti päiväni :) Sehän on nimittäin kesäkurpitsakakun ohella mun ehdoton lemppari :) Päätin jo, että enää en tee tätä kesäkurpitsakakkua, että pakko jo lopettaa, mutta jos nyt vielä yks... Ehkä.

    VastaaPoista
  7. Pakkohan tätä oli kokeilla, TOSIN en sitten millään voinut uskoa, ettei kakkuun tulisi muka kananmunia, joten rehvakkaasti viskasin taikinaan kolme ;D) Lisäksi n. teelusikallisen kanelia. Noh, ehkä kokeilen vielä ilman munaa... Minulle tämä kyllä maistuu, mutta isäntä närppi epäillen ja jätti syömättä. Pitäisi kuulemma olla makeampaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaneli toimii varmasti hyvin kakun kaverina. No ehkä sit sitä jäätelöä kyytipojaksi, jos makeutta kaipaa. Mä tykkään varsinkin kahvin kaverina just tuollaisena.

      Poista
  8. määki tein! kiitos vaan ohjeen muokkauksesta, hyvä tuli. en ollut skeptinen kesäkurpitsan suhteen, mutta oliiviöljyn kylläkin. en ollut koskaan laittanut sitä makeisiin leivonnaisiin. mutta hyvinhän se taikinaan upposi! sen verran tosin uhmasin ohjeita, että tarjoilin kaakkua (soija)kermavaahdon kanssa. miehelles tiedoksi, että toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäpä kerron terveiset. Olin todella skeptinen tuon oliiviöljyn kans, mutta ku kaapista ei muuta löytynyt, niin päätös oli sit siinä.

      Poista
  9. tein kakun eilen, ja työkaverit iloitsivat, kakkuvati oli hetken jälkeen tyhjä! ensi kerralla tee siihen vielä kuorrutuksen, ajattelin ehkä jotain kookospähkinämaista... kiitos ohjeesta, sillä satoa riittää taas kerran!

    VastaaPoista
  10. No niin jei, että työkaveritkin tykkäs. Kuorrute kuulostaa kokeilemisen arvoiselta kyllä!

    VastaaPoista
  11. Hei ihan todellako ei yhtään kananmunaa? Yleensä noissa vastaavissa on 2 - 4 munaa? Myös jauhon määrä on pieni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on nyt tällainen kananmunaton vaihtoehto. Jauhojen määrä tuntuu minusta ihan normaalilta, ellei jopa isolta - kai nää on makuasioita. Suosittelen kokeilemaan tätä, mutta jos tuntuu oudolta ajatukselta, niin varmaan ne kananmunalliset kakut ovat ihan kelpoja kans :)

      Poista
  12. Tein tätä ja tuli ihan mielettömän hyvää! Kiitos ohjeesta x 10000! Käytin jauhoina speltti- ja grahamjauhoa, sokerina kookospalmusokeria, joten kakusta tuli sellainen tumma, mutta siis erittäin maukas ja mehevä. Kasviksiin skeptisesti suhtautuva pikkusiskokin tykkäsi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että onnistui, ja että siskollekin maistui!

      Poista