tiistai 10. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 10: Porkkanatoffeet ja maapähkinävoi-suklaaruudut

Nyt suut makiaksi! Taannoisessa Herkun ja koukun joulukalenteripajassa testailin kahdenlaisia joulukarkkeja: porkkanatoffeeta ja maapähkinävoi-suklaaruutua. Jälkimmäiset saivat osakseen pelkkää ihastusta, ensimmäiset hieman varautuneemman vastaanoton. Olin ajatellut, että kun porkkana toimii porkkanakakussa, niin miksi ei toffeessakin. No, jostain syystä ei. Ainakaan hirveän hyvin. Maistui terveelliseltä. Mutta ei nyt kuitenkaan pahoilta, vaatii ehkä totuttelua vaan!


Porkkanatoffeen resepti täältä. Alla sellaisena, kuin sen itse toteutin.

Porkkanatoffee

400 g raastettua porkkanaa
1 rkl öljyä
1 dl cashew-pähkinöit
2 tl kardemummajauhetta
3 dl kookoskermaa
noin 1,5 dl fariinisokeria

Hauduta pähkinöitä ja kardemummaa hetki öljyssä. Lisää porkkanaraaste ja jatka hauduttelua vielä hetki. Lisää kerma ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää sokeri ja keitä reilut puoli tuntia, kunnes seos muuttuu toffeen tapaiseksi. Laita pieniin leivosvuokiin ja jäähdytä jääkaapissa.


Ja sitten ne maapähkinävoiruudut. Todella makeita, mutta todella herkullisia! Näistä ei voi kuin tykätä.

Respeti on napattu Maria Örhnin kirjasta Iki-ihanat karamellit. Itse tosin vaihdoin päällisen maitosuklaan tummaan ja sekoitin joukkoon kookoskermaa, jotta kuorrutteesta ei tullut liian kovaa.

Rapeat suklaiset maapähkinäpalat

1 dl sokeria (käytin fariinisokeria)
1,5 dl vaaleaa siirappia
300 g maapähkinävoita
8 dl maissihiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
250 g tummaa suklaata
0,5 dl kookosmaitoa

Vuoraa noin 20x25 cm vuoka leivinpaperilla. Kiehauta sokeri ja siirappi kattilassa. Lisää maapähkinävoi ja lämmitä keittämättä, kunnes seos on löysää ja tasaista. Sekoita joukkoon maissihiutaleet ja kookoshiutaleet ja painele seos vuokaan. Jäähdytä.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kuumenna kookosmaito ja lisää suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä suklaakuorrute tasaiseksi kerrokseksi jäähtyneen levyn päälle. Jäähdytä levy uudestaan ja leikkaan sen jälkeen pieniksi paloiksi. Säilytä viileässä.

8 kommenttia:

  1. Mahtavat maapähkinäpalat! Myös meidän äitee tykkäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä! ja piti vielä lisätä tekstiin, että Ekille kiitos hienoista ja tunnelmallisista kuvista!

      Poista
  2. Voisikohan kookoshiutaleet vaan jättää pois tai korvata jollain muulla? Kookos menee perheessä muuten kaikessa muodossa mutta hiutaleet toimii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti voi jättää pois, ei vaikuttane koostumukseen juuri mitenkään!

      Poista
  3. Mietin juuri, että mitä veisin lauantaina pikkujoulutuliaisina. Nuo maapähkinäpalat kiilasivat kyllä ykköspaikalle, juuri sopivaa napostelusyötävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvä idea, itsekin ajattelin tehdä näitä uuden satsin työpaikan pikkujouluihin!

      Poista
  4. Noi maapähkinapalat oli niin hyviä että HETI tuli vähän kuolaa suuhun kun muistelinkin! Aijettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä. onneksi. pelkistä porkkanatoffeista ois voinut jäädä vähän vaisummat tunnelmat :)

      Poista